Kvindernes Internationale Kampdag 2021
I år sætter Galleri Blæst – For the Joy of Art fokus på Kvindernes Internationale Kampdag med kampagnen Støt en kvindelig kunstner.
Afrapporteringen af forskningsprojektet Billedkunstens økonomiske rum (CBS, 2018) viser et nedslående billede af billedkunstneres dårlige arbejds- og indtægtsvilkår, herunder at halvdelen har en lønindkomst under 200.000 kr.
Markedet for ny dansk billedkunst er på årligt 440 mio. kr., og det svarer til et årligt forbrug per husstand på 225 kr. Private kunstkøbere står for 86% af markedet, og derfor er dit forbrugsmønster vigtigt i forhold til kvindelige kunstneres salg, deres gennemslagskraft og hele deres eksistens.
Kvindernes Internationale Kampdag 2020
Fernisering
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag inviteres du til debutfernisering med billedkunstner Anne Vejen Hindkjær.
Hun maler kvinder, børn, mænd og katte med kraftfulde penselstrøg i en eksplosion af farver.
Alle er velkomne søndag den 8. marts 2020 klokken 14 – 16.
Velgørenhedsauktion
Samtidig sætter fem kendte nordjyder et kunstværk de har skabt på velgørenhedsauktion. De indsamlede beløb går ubeskåret til Krisecenter for Kvinder i Saxogade, Aalborg. Billederne kan ses sammen med Anne Vejen Hindkjærs udstilling, og Lauritz sponsorerer auktionen af dem.
De kendte nordjyder der donerer et kunstværk er:
- Christina Halkjær, byrådsmedlem i Aalborg Kommune, bl.a. medlem af Familie- og Socialudvalget og bestyrelsesmedlem i Krisecenter for Kvinder.
- Hanne Marie Svendsen, forfatter, i samarbejde med sin søn Morten Ditlev Hasse.
- Jonny Hefty, rapper og street art-kunstner.
- Pernille Rose Grønkjær, filminstruktør og executive producer og medejer af Danish Documentary Production.
- Tina Siel, sanger og tv-vært.
Christina Halkjær holder 8. marts talen, og Galleri Blæst – For the Joy of Art er vært ved en lille servering.
Vel mødt på kvindernes Internationale Kampdag.
Billedgalleri
Klik på et billede for større visning.
Kunstnerne og værkerne til Kvindernes Internationale Kampdag
Christina Halkjær sagde uden tøven ja til udfordringen og kastede sig ud i at male et 100 x 100 lærred. Det har til tider fået hende op af sengen midt om natten, fordi hun måtte hen og studere sit maleri undervejs i processen. ”Man giver noget af sig selv i sådan en proces,” fortæller Christina Halkjær, som har fået endnu større respekt for professionelle billedkunstnere, efter hun selv har været i gang med at male. Titlen er hendes datters forslag: Kitchen Comics, fordi maleriet har ligheder med tegneserier, og fordi det vil hænge flot og farverigt i et køkken.
Hanne Marie Svendsen har malet sammen med sin søn Morten Ditlev Hasse. Maleriet har titlen Mellem Regndråber – Farver. Hanne Marie Svendsen forklarer: ”Mellem regndråber er titlen på min seneste lille roman, der handler om sorg, men også om lyset og farverne i tilværelsen. “Det gælder om at løbe mellem regndråberne”, sagde en gammel ven. Det kan man selvfølgelig ikke, det er en absurditet. Men man kan drømme om at se den klare himmel og alle farverne bag og mellem regndråberne.” Romanen Mellem regndråber er fra 2019 og handler om tabet af Hanne Marie Svendsens ægtefælde efter 60 års ægteskab.
Jonny Hefty har med spray, tusch og kollage skabt et 100 x 100 maleri med titlen Morgenkaffe. ”Jonny Hefty har malet et poetisk billede der har kolonihavens og sommerhusets stemning af glæden ved det enkle liv. Samtidig kan man fortolke de skrøbelige sommerfugle, spøgelset bag træet, symbolerne for tro, håb og kærlighed – og kvindetegnet – ind i sammenhængen med donationen til Krisecenter for Kvinder,” siger gallerist Christine Stampe Frøsig. Hun er selv helt vild med værket.
Pernille Rose Grønkjær er gået fotografisk til værks. I en nordjysk skov har hun fotograferet en arm omkring en træstamme. Favne er den dobbelttydige titel på værket, der er kraftfuldt og æstetisk. Pernille Rose Grønkjær er en international prisvindende dokumentarfilminstruktør og Executive Producer på flere film, bl.a. den Oscarnominerede ‘The Cave’. Hun er født og opvokset i Aalborg. Karrieren begyndte på Radio ANR og herefter TV Aalborg og AM Produktion. Pernille er stærkt inspireret af Nordjylland, og særligt den rå nordjyske natur bruger hun som afsæt for greb i hendes film og værker.
Tina Siel har malet en meget smuk og stemningsfuld akvarel i rolige naturfarver med motiver af hjerter og – i et særligt lys – en guldfjer i hele maleriets ene diagonal. Titlen Alle mennesker er noget værd fortæller tydeligt om det vigtige arbejde Krisecenter for Kvinder udfører. Med akvarellen følger en lille skytsengel, Tina Siel har lavet af drivtømmer og andre materialer, hun har fundet på stranden.
Klik på billedet for at se Tv2Nords indlæg om Kvindernes Internationale Kampdag i Galleri Blæst og for at læse artiklen om arrangementet.
Christina Halkjærs 8. marts tale
Tak for ordet Christine – og tusind tak fordi I fra Galleri Blæst har taget initiativ til denne her udstilling til fordel for Krisecenteret i Saxogade.
Da Christine skrev til mig for nogle måneder siden, og spurgte om jeg ville donere et billede til denne her udstilling – synes jeg, at det var verdens bedste idé. Det gør jeg stadigvæk.
Men jeg kan også sige, at mine 3 døtre og min mand, som jeg har med herud i dag – kan bevidne, at skabelsesprocessen af mit kunstneriske bidrag – har holdt deres mor vågen en del nætter… For det er sin sag – at stå foran et hvidt lærred, når man ikke er vant til det.
Penslen svinger ikke bare sig selv – og jeg må sige, at jeg har den største respekt for professionelle billedkunstnere, som helliger deres liv til kreativ skabelse.
Mit bidrag ”Kitchen Comics” kaldte på mig. Nogen gange kaldte det midt om natten, hvor jeg måtte op og skynde mig at skrive en ny idé ned. Andre gange var jeg faktisk tosset og gal på det… fordi mine evner ud i farveblanding ikke matchede min ambition – om én helt særlig nuance eller farve.
Nå, tilbage til anledningen for denne velgørenhedsudstilling. I dag den 8. marts – markerer vi Kvindernes Internationale Kampdag.
De sidste dage har jeg bladret aviserne igennem og læst artikler – som gør status over godt 100 års kvindekamp. Og der er sket meget. I hvert fald i Danmark.
Børnepasning, sociale ydelser, ældrepleje og tilgængelig uddannelse til alle – er grundsten, der betyder, at danske kvinder nu bevæger sig med den samme naturlighed som mænd på arbejdsmarkedet.
Og hvis vi ikke havde de grundsten, ville der formentlig stadig være en del kvinder, der arbejdede derhjemme. Fordi kvinders store omsorgsmuskel ville betyde, at vi valgte det udadrettede fra og tog os af vores nærmeste…
På de længerevarende uddannelser er fordelingen mellem mænd og kvinder noget nær lige. Faktisk ligger kvinders søgning over mænds på for eksempel statskundskab og medicin…
Og er alting så ikke bare godt? Både kvinder og mænd arbejder jo og uddanner sig som aldrig før? Tjooo – sådan ser det da ud…
Men statistikken tegner desværre et noget andet billede.
- Mænd tjener stadig ca. 12% mere end kvinder, for det samme arbejde…
- I Danmark er kun 27% af lederstillinger besat af kvinder. I svenske og norske virksomheder er tallene henholdsvis 33% og 35%…
- Og jeg skal hilse at sige, at der er fuldt belagt på størstedelen af dette lands krisecentre for voldsramte Netop et område, som vi sætter fokus på her i dag med denne velgørenhedsudstilling…
Jeg skal forskåne jer for flere tal… men jeg kan love jer for, at der findes flere af slagsen, som tegner et billede af, at der også fremadrettet er brug for fortynding af de kønsforskelle, som findes i Danmark…
Den 8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag.
Og det kan da godt være, at kvindekampen sover lidt tornerosesøvn i Danmark – MEN det er altså intet i forhold til det, som sker i mange af verdens øvrige lande.
Jeg læste forleden, at det anslås, at hver anden pige i Indonesien bliver omskåret, mens de er helt spæde (kilde: Den Indonesiske Sammenslutning for Jordemødre).
Og tusindvis af kvinder handles hver dag verden over og giftes bort – mod deres vilje.
Piger skal selv bestemme, hvem de vil giftes med.
Piger skal selv bestemme, hvem de vil have børn med.
Og piger skal selv bestemme, hvornår de vil have børn.
De er uligheder, som vi ser i andre lande, er til at tage og føle på. Og det er unægtelig uligheder – der måske får nogle procent forskel i løn til blegne…
Det er ulighed, som kun kan fortyndes ved uddannelse.
Hvis vi skal give alle verdens børn lige muligheder i tilværelsen, så skal vi lære dem at læse og skrive. Piger skal også gå i skole. Det er første skridt til at forstå og erkende, hvad retfærdighed indebærer.
Nå, tilbage til kunstens verden, som jo er årsagen til, at vi er samlet her på Galleri Blæst.
I går have jeg besøg af en god veninde, Anne-Mette Cortsen, som har været billedkunstner i mange år.
Hun indviede mig i en – for mig ny ulighed – nemlig, hvor underrepræsenteret kvindelige kunstnere er på de danske museer.
Gennem de seneste 15 år har museernes indkøb af værker af kvindelige kunstnere rent faktisk kun udgjort 22%.
Når man kigger på soloudstillinger, er kvinderne også underrepræsenteret. Kun 29% af soloudstillinger er af kvinder.
Ser man på gruppeudstillinger er billedet det samme.
De her tal har fået kvindelige kunstnere til at spørge, om man da skal være nøgen for at blive udstillet på landets museer?
Underforstået at de udstillede kvinder primært er de kvinder – der har stået model for mandlige kunstnere.
Det ser heldigvis ikke så skridt ud på denne her gruppeudstilling – som åbner her i dag. Her det mændene, der er i undertal… J
Men så er det jo heldigt, at HAM vi har med – nemlig Johnny Hefty – er snu som en ræv med morgenkaffen. Det fremgår tydeligt af hans maleri.
Jeg er rigtig stolt af at udstille sammen med alle jer kunstnere. Sikke nogle flotte billeder I skabt.
Og jeg ønsker dig tillykke med din debutfernisering Anne Vejen Hindskjær.
Nu håber jeg, at rigtig mange har lyst til at byde inde på Lauritz.com – til fordel for Krisecenteret i Saxogade.
Tak for ordet og god kampdag derude…
KONTAKT
Galleri Blæst – For the Joy of Art
Klithusevej 25
9240 Nibe
5071 0511
christine@fjoa.dk
CVR-nr.: 25759133
ÅBNINGSTIDER
Lørdag-søndag klokken 11-17.
Vi holder åbent efter aftale. Ring eller skriv til os.
MobilePay: 83 90 29